10-те най-известни картини на света

1. "Мона Лиза" - Леонардо да Винчи

Тази картина е вероятно най-разпознаваемото произведение на изкуството в света. Тя е собственост на френската държава и е изложена в Лувъра. Стойността ѝ е неизмерима, но ако бъде продадена, някои експерти предполагат, че би стигнала до стотици милиони долари. Любопитен факт е, че идентичността на модела и усмивката на Мона Лиза остават обект на спекулации и досега.

2. "Звездна нощ" - Винсент Ван Гог

Тази картина се счита за едно от най-великите произведения на Ван Гог и е изложена в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк. Стойността ѝ е неизмерима, но се предполага, че би надвишавала 100 милиона долара. Любопитно е, че Ван Гог е направил тази картина докато е в психиатрична клиника в Сент-Реми, Франция.

3. "Сътворението на Адам" - Микеланджело

Това произведение е част от изображенията на тавана на Сикстинската капела в Рим. Тя е собственост на Ватикана, а нейната стойност е неизмерима. Любопитен факт е, че Микеланджело е бил главно скулптор и е бил принуден да научи техниката на фреската, за да завърши този проект.

4. "Викът" - Едвард Мунк

Оригиналът на тази картина е собственост на Националната галерия в Осло, Норвегия. През 2012 година, друга версия на картината беше продадена на търг за над 119 милиона долара, което я прави едно от най-скъпите произведения на изкуството някога продадени.

5. "Дамата с хермелина" - Леонардо да Винчи

Тази картина е втората най-известна картина на Леонардо след "Мона Лиза". Тя е изложена в Националния музей в Краков, Полша. Цената ѝ е неизмерима, но аналогично с "Мона Лиза", се предполага, че би могла да достигне до стотици милиони долари. Любопитен факт е, че името на модела е Чечилия Галерани, която била любовница на Лудовико Сфорца, херцог на Милано.

6. "Самородък" - Джексън Полок

"Самородък" е изложена в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк. През 2006 година, друга картина на Полок, подобна на "Самородък", беше продадена за около 140 милиона долара.

7. "Персей спасява Андромеда" - Пиер-Огюст Реноар.

Тази картина е в колекцията на "Мусей д'Орсе" в Париж. Цената ѝ не е публично известна, но произведенията на Ренуар често се продават за милиони долари. Любопитен факт е, че картината разказва митологическата история за персийския герой Персей, който спасява Андромеда от морско чудовище.

8. "Водни лилии" - Клод Моне

Моне е нарисувал няколко десетки версии на "Водни лилии", които се намират в музеи по целия свят. През 2014 година, една от версиите беше продадена за над 54 милиона долара.

9. "Девичеството" - Салвадор Дали

Тази картина се намира в Театъра-музей Дали в Фигерас, Испания. Цената ѝ не е публично известна, но произведенията на Дали са изключително ценни. Любопитен факт е, че в картината са използвани техники на двойно изображение, което е типично за Дали.

10. "Девственицата" - Густав Климт

Тази картина е изложена в Националната галерия в Прага, Чехия. През 2006 година, друга картина на Климт, "Аделин Блох-Бауер I", беше продадена за невероятните 135 милиона долара. Любопитен факт е, че "Девственицата" е едно от последните произведения на Климт и представя сънуване девойка, обградена от образи на други жени.